این روزها نه تنها در کشور ما، بلکه در اکثر نقاط دنیا، مردم به دلیل سبک زندگی اشتباه، دچار مشکلات و بیماری های قلبی و عروقی می شوند. واژه آنژیوگرافی از واژه های پزشکی و تشخیصی است که در مورد آن مخصوصا آنژیوگرافی قلب، زیاد می شنویم. متاسفانه در روزگار ما، بیماری های قلبی و عروقی، در حال زیاد شدن هستند و روز به روز به مراکز و مطب هایی که به دستگاه آنژیو مجهز می شوند، در حال افزوده شدن است.
آنژیوگرافی قلب، یکی از روش های تشخیصی برای برخی از مشکلات قلبی است که اگر درست و به موقع انجام شود، می توان دلیل بسیاری از بیماری های قلبی و عروقی را فهمید. پزشکان متخصص قلب و عروق، آنژیوگرافی را برای اکثر بیماران قلبی تجویز می کنند. زیرا بهترین روش تشخیص برای بسیاری از بیماری های شایع قلبی، همین آنژیوگرافی است.
اگر شما هم دچار مشکلات قلبی و عروقی هستید، حتما باید به پزشک متخصص قلب تهران مراجعه کرده و از او درخواست کنید تا برای شما آنژیوگرافی انجام دهد. این روش تشخیصی، می تواند از دست یا پا انجام شود و در آن می توان مشکلاتی که منجر به درست کار نکردن قلب و عروق شده است را با وضوح بالا مشاهده کرد. فقط بهتر است همیشه یک متخصص داخلی قلب و عروق و یا یک جراح قلب، جواب نهایی را تفسیر کند.
اگر مشتاق هستید که در مورد آنژیوگرافی قلب و نحوه انجام دادن آن و همچنین میزان هزینه ای که باید برای آن پرداخت شود را بدانید، حتما همراه ما باشید.
آنژیوگرافی قلب چیست و چگونه انجام می شود؟
اگر دوست دارید بدانید که آنژیوگرافی چیست، باید بگوییم، روشی است که در آن با استفاده از اشعه ایکس، می توان قلب و عروق آن را مورد بررسی قرار داد تا اگر انسداد یا گرفتگی در آن وجود دارد، نشان داده شود. با استفاده از این روش، می توان مشکلاتی که مربوط به جریان خون می باشد را نیز به راحتی تشخیص داد. گاهی ممکن است بیمار به دلیل وزن بالا، به هنگام راه رفتن یا دویدن، دچار افت انرژی و گرفتگی نفس شود. معمولا در این افراد، ابتدا باید ریه ها مورد بررسی قرار بگیرند.
اگر مشکل از ریه نباشد، می توان احتمال وجود گرفتگی در عروق قلبی را، محتمل تر دانست. به همین دلیل، پزشک از بیمار می خواهد که برای بررسی و تشخیص دقیق تر، حتما آنژیوگرافی انجام دهد.
گاهی پیش می آید که بیمار در معرض خطرات جدی قرار دارد و فقط علائم ابتدایی مانند گرفتگی نفس، سیاه شدن لب ها و درد در ناحیه کمر و قفسه سینه و دستان خود احساس کند. این ها علائم کمی نیستند و باید بررسی شوند. امکان دارد گرفتگی عروق قلبی و رگ هایی که بیرون از قلب قرار گرفته اند، به حدی بالا باشد که شخص را در معرض سکته قلبی قرار دهد.
بیماری آنژین که در آن درد در ناحیه قفسه سینه شروع می شود و سبب کاهش خونرسانی به بافت قلب می گردد، یا آمبولی ریه که در آن شریان های قلبی مسدود می گردند، همگی از بیماری های خطرناکی هستند که باید حتما توسط پزشک متخصص بررسی گردند و در صورت نیاز، آنژیوگرافی تجویز شود.
اما آنژوگرافی چگونه انجام می شود؟ برای انجام آنژیوگرافی، نوعی رنگ که توسط دستگاه اشعه ایکس قابل مشاهده است، از طریق رگ ها وارد شریان ها می گردد و از طریق دستگاه، لحظه به لحظه توسط پزشک دنبال می گردد. پزشک خیلی سریع توسط دستگاه، یک سری آنژیوگرام یا همان تصویر آنژیوگرافی را می گیرد و بر روی مانیتور ظاهر می شود. پزشک می تواند از طریق ای تصاویر، تنگی عروق و گرفتگی ها را به راحتی مشاهده کند. همین گرفتگی ها منجر به ایجاد سکته قلبی، تنگی نفس و درد در قفسه سینه یا دستان و پشت کتف می شود.
آنژیوگرافی از دست و نحوه انجام آن
پزشکان برای انجام آنژیوگرافی قلب، از دو طریق می توانند وارد عمل شوند. یکی از این روش ها، تزریق در ساعد دست است. از این طریق می توان ماده رادیو پاکت که نوعی ماده حساس به اشعه ایکس می باشد را وارد رگ اصلی دست کرد و حرکت آن را به سمت عروق قلبی از طریق دستگاه مشاهده کرد.
آنژیوگرافی از طریق ساعد دست، به وسیله یک لوله نازک و منعطف به نام کاتتر انجام می شود. ماده کنتراست از یکی از شریان های ساعد دست وارد می شود و نوک آن از طریق سیستم شریانی کرونر اصلی، پیش می رود. تصاویری که با اشعه ایکس گرفته می شوند، امکان اندازه گیری دهانه های عروق قلبی را فراهم می کنند. البته لازم به ذکر است که با این روش نمی توان گرفتگی یا عدم گرفتگی و انسداد در دیواره قلب یا آتروم را تشخیص داد. اما روش خیلی خوبی برای تشخیص عروق خونرسان به قلب است.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید مقاله آنژیوگرافی از دست را مطالعه بفرمایید.
آنژیوگرافی از پا و نحوه انجام آن
آنژیوگرافی قلب، فقط از طریق عروق دست و تزریق از این طریق، انجام نمی شود. برخی از پزشکان، تزریق ماده در رگ ها را از طریق پا انجام می دهند. در این روش که یک تکنیک در پزشکی به حساب می آید، بیمار روی تخت دراز می کشد و پزشک با تشخیص اینکه از کدام پا و رگ، این کار را انجام دهد، کار تزریق را به انجام می رساند. در روش آنژیوگرافی از پا، ماده رادیو پاکت از طریق کاتتر به عروق پا وارد می شود. بقیه کارها مانند زمانی است که این روش از ساعد دست انجام می شد و بیشتر به آن اشاره شد.
چه زمانی نیاز به آنژیوگرافی وجود دارد؟
سیستم خون رسانی به قلب باید دقیق و منظم باشد. اگر یک لحظه و کسری از ثانیه، این خونرسانی کمتر یا بیشتر شود، مشکلات متعددی به وجود می آید. در صورتی که خون به میزان زیاد و با سرعت وارد قلب شود، احتمال بروز مشکلاتی در قلب وجود دارد که کمترین آن، بالا رفتن فشار خون و تند تند زدن قلب می شود. اما زمانی که خون به میزان کم به قلب برسد و این کمبود در اثر گرفتگی عروق قلبی باشد، احتمال بروز سکته قلبی بسیار زیاد می شود.
زمانی که علائم زیر را در خود احساس کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا برای شما آنژیوگرافی قلبی انجام دهد:
- درد در ناحیه قفسه سینه
- درد در پشت کتف و انتشار آن به دست ها و بخصوص آرنج دست چپ
- تنفس تند تند و خستگی در هنگام پیاده روی کم
- عدم توانایی در بالا رفتن از پله
- نفس نفس زدن در هنگام دویدن و سیاه شدن لب ها
- سنگینی و گرفتگی در فک و صورت، گردن و بازوها
اگر با این علائم به پزشک مراجعه کنید، در ابتدا با گرفتن شرح حال از شما، اقدام به تجویز الکتروکاردیوگرام و نوار قلب می کند. بعد از آن در صورتی که نتواند مشکل را به درستی تشخیص دهد، از شما تست ورزش خواهد گرفت. در نهایت اگر قرار بر تشخیص و بررسی مجدد و بیشتر باشد، حتما آنژیوگرافی را تجویز خواهد کرد. یک پزشک متخصص قلب و عروق، زمانی برای شما آنژیوگرافی تجویز می کند که علائم زیر را مشاهده کند:
- نقایص مادرزادی قلبی
- بروز علائم بیماری عروق کرونر، مانند درد قفسه سینه
- درد در قفسه سینه، فک، گردن یا بازو
- سایر مشکلات عروقی یا آسیب قفسه سینه
- مشکلات دریچه قلب
- درد جدید یا فزاینده قفسه سینه
- نتایج غیرطبیعی در تست استرس (تست ورزش)
بیماری هایی که با آنژوگرافی قلب مشخص می شوند ؟
بیماری های قلبی و عروقی، یکی دو تا نیستند. برخی از این بیماری ها مربوط به خونرسانی و عروق خون رسان قلب هستند و برخی نیز مربوط به ماهیچه های قلبی و عروق خون رسان به بافت ماهیچه و دریچه ها می باشند. در روش آنژیوگرافی، فقط می توان بیماری هایی که با عروق خون رسان قلبی در ارتباط هستند را تشخیص داد.
اگر در مسیر عروق خون رسان و سرخرگها و عروق کرونری، گرفتگی وجود داشته باشد، منجر به بیماری Atherosclerosis یا همان گرفتگی عروق می شود. این بیماری در اثر انسداد عروق خونی به وسیله چربی و کلسترول ایجاد می شود.
اگر چنین مشکلی برای فرد به وجود بیاید، بعد از مدتی می تواند به نارسایی قلبی هم مبتلا شود، لذا می توان با آنژیوگرافی، این موارد را زود تشخیص داد. در انتهایی ترین مرحله، امکان بروز سکته قلبی بالا می رود که دلیل آن، گرفتگی رگ های قلبی است. این مورد هم می توان با آنژیوگرافی به موقع، تشخیص داد و درمان فرد را شروع کرد.
خطرات آنژیوگرافی قلب
اگرچه آنژیوگرافی یک روش ایمن و مؤثر است، اما مانند هر روش پزشکی دیگری، عوارضی نیز به همراه دارد. برای دریافت اطلاعات کامل مقاله آیا آنژیو قلب خطرناک است مطالعه فرمایید.
آنژیو قلب چقدر طول میکشد ؟
برای پاسخ به سوال آنژیوگرافی چه قدر طول می کشد وابسته به نوع آن و دلیل انجام آنژیو می باشد.
هزینه آنژیوگرافی قلب در مراکز دولتی و خصوصی
یکی از مهم ترین عواملی که سبب می شود فرد برای درمان بیماری های قلبی و عروقی خود اقدام کند یا نکند، هزینه انجام روش های تشخیصی است.
هزینه آنژیوگرافی با توجه به عوامل زیر، متفاوت است:
- اگر در مراکز دولتی انجام شود و شخص مورد نظر، بیمه داشته باشد، معمولا هزینه ای در پی ندارد. اما در صورتی که به مراکز خصوصی یا نیمه خصوصی مراجعه شود، حتما هزینه در پی خواهد داشت.
- اگر بیمار دارای بیمه تکمیلی باشد، می تواند در مراکز تحت پوشش این کار را انجام دهد تا فقط، میزان فرانشیز را پرداخت کند. در غیر این صورت می تواند فاکتور هزینه برای بیمه تحت پوشش دریافت کند.
- پزشک متخصص یا فوق تخصص، می تواند هزینه متفاوتی برای این کار دریافت کند. البته این مورد مربوط به بیمارستان ها و مراکز درمانی خصوصی و مطب پزشکان است.
کلام آخر
آنژیوگرافی قلب، روشی تشخیصی است که باید برای بیماران مشکوک، حتما انجام شود. به همین دلیل، باید برای بررسی وضعیت قلب و عروق خود، به پزشک متخصص مراجعه کنید تا در صورت نیاز، این کار حتما انجام شود.
دکتر قلب