ضربان قلب طبیعی انسان، با توجه به سن و وضعیت سلامت قلب متفاوت می باشد. بررسی ضربان قلب، بهترین روش برای اطلاع از سلامت و عملکرد قلب می باشد. نرمال بودن تعداد ضربان قلب در حالت استراحت، می تواند گویای سلامت قلب شما باشد. ریتم ضربان قلب در سنین مختلف، یکسان نیست و این مسئله از نظر پزشکی اثبات شده است. اگر تمایل دارید نسبت به میزان ضربان قلب در سنین مختلف آگاهی کسب کنید حتما ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
ضربان قلب نرمال جنین
قلب جنین در هفته پنجم بارداری شروع به فعالیت و تپیدن می کند؛ که البته ضربان قلب جنین در طول بارداری یکسان نبوده و پیوسته تغییر می کند. افزون بر مورد بیان شده باید دانست که تعداد ضربان قلب در جنین های دختر و پسر نیز با هم تفاوت دارد؛ و طبق تحقیقات پزشکی انجام گرفته تعداد ضربان قلب در جنین دختر بیشتر از جنین پسر می باشد. تعداد ضربان قلب جنین در هفته پنجم بارداری تقریبا ۱۱۰ بار در دقیقه می باشد؛ این در حالیست که تعداد ضربان قلب در هفته نهم بارداری به اوج خود یعنی ۱۷۰ بار در دقیقه می رسد؛ و بعد از آن نیز به تدریج تعداد ضربان کاهش می یابد.
در هفته های پایانی بارداری نیز تعداد ضربان قلب جنین به ۱۳۶ بار در دقیقه می رسد.
توجه داشته باشید که نامنظم بودن تعداد ضربان قلب جنین، می تواند گویای این مسئله باشد که اکسیژن کافی به جنین نمی رسد؛ به همین خاطر باید همواره تمامی آزمایشات و سونوگرافی های لازم را با دستور پزشک انجام دهید.
ضربان قلب نرمال کودکان
تعداد ضربان قلب طبیعی در کودکان با توجه به سن آنها فرق می کند. اما باید دانست که در سنین کم تعداد ضربان قلب بیشتر از سنین بزرگسالی است. در طبیعی ترین حالت ممکن باید تعداد ضربان قلب نوزاد از بدو تولد تا یک ماهگی بین ۱۰۰ تا ۱۶۰ ضربه باشد. تعداد ضربان در کودکان یک تا ده ساله نیز بین ۷۰ تا ۱۲۰ ضربان در دقیقه دارند. البته آمار بیان شده برای ضربان قلب کودکان، برای زمان استراحت آنها می باشد؛ حا آنکه ممکن است به خاطر شرایط بدن و وضعیت جسمانی تعداد ضربان قلب با تغییر همراه باشد.
ضربان قلب نرمال در بزرگسالان
بالا رفتن سن، بر روی تعداد ضربان قلب انسان تاثیرگذار است؛ به طوری که با افزایش سن، به تدریج از تعداد تپش های قلب در طول یک دقیقه کاسته می شود. به طور معمول تعداد تپش های قلب در بزرگسالی بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه می باشد. البته باید دانست که تعداد ضربان قلب در بزرگسالی به عواملی همچون سبک زندگی، مصرف دارو، وضعیت جسمانی و … نیز بستگی دارد؛ و گاهی هر یک از موارد مطرح شده ممکن است سبب افزایش یا کاهش تعداد ضربان قلب در انسان شوند.
ضربان قلب نرمال خانم ها
تعداد ضربان قلب در خانم ها در سنین بزرگسالی تا حدود مشخصی بیشتر از تپش قلب در مردان می باشد؛ که این مسئله کاملا طبیعی است. گفته شد که تعداد تپش قلب در بزرگسالی بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه می باشد؛ حال باید دانست که با توجه به گروه سنی و شرایط جسمانی خانم ها این تپش ها ممکن است بین ۷۰ تا ۸۲ ضربه در دقیقه متغیر باشد. خاطر نشان می شود که آمار بیان شده در رابطه با تعداد ضربان قلب در خانم ها کلی است و ممکن است ریتم قلب در هر فردی آمار متفاوتی را نشان دهد.
جدول ضربان قلب نرمال برای سنین مختلف
ضربان قلب نرمال در همه افراد یکسان نیست چرا که عوامل مختلفی در این خصوص تاثیرگذار هستند. تا زمانی که ریتم قلب در حالت طبیعی باشد مشکلی احساس نخواهیم کرد؛ اما غیر طبیعی بودن تپش قلب در سنین مختلف نشان دهنده وجود مشکلات و بیماری های قلبی است. در مطالب فوق در ارتباط با تعداد ضربان قلب در سنین مختلف و همینطور جنسیت افراد به طور مفصل صحبت کردیم. در ادامه نیز جدول مربوط به ضربان قلب نرمال برای سنین مختلف را آورده ایم.
گروه سنی | تعداد ضربان قلب نرمال در دقیقه |
نوزادان تا یک سال | ۱۰۰ تا ۱۶۰ |
کودکان ۱ تا ۱۰ سال | ۷۰ تا ۱۲۰ |
نوجوانان ۱۰ تا ۱۸ سال | ۶۰ تا ۱۰۰ |
بزرگسالان | ۶۰ تا ۱۰۰ |
جمع بندی
قلب، از حیاتی ترین اعضای بدن انسان محسوب می شود که سلامت و عملکرد صحیح آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از ساده ترین و در دست ترین آزمایش ها برای پی بردن به سلامت قلب، اندازه گیری تعداد ضربان قلب می باشد. تعداد ضربان قلب، در هر سنی فرق می کند به طوری که در سنین نوزادی و کودکی تعداد ضربان قلب بیشتر از سنین بزرگسالی است. خاطر نشان می شود که در هر سن و شرایطی هر چه تعداد ضربان های قلب در طول یک دقیقه کمتر باشد بهتر است. برای مطلع شدن از سلامت قلب خود، به متخصص قلب تهران مراجعه کنید.
متخصص قلب تهران، با بکارگیری پیشرفته ترین روش های درمانی ضربان قلب شما را اندازه گیری می کند و اطلاعات کامل و دقیقی از وضعیت سلامت قلب را در اختیار شما قرار می دهد.
دکتر قلب
سوالات متداول
چرا باید ضربان قلب خود را چک کنیم؟
قلب از اعضای حیاتی بدن ما است که عملکرد صحیح و سلامت آن اهمیت بالایی دارد. کاهش و یا افزایش غیر معمول ضربان قلب، نشان دهنده مشکل و بیماری است به همین خاطر باید از طریق چک کردن تعداد ضربان های قلب از وضعیت قلب خو آگاه شویم.
آیا بالا رفتن ضربان قلب با ورزش طبیعی است؟
بله. با ورزش کردن ریتم قلب شما افزایش پیدا می کند؛ در نتیجه در هنگام انجام تمرینات ورزشی ضربان قلب شما بالا می رود که کاملا طبیعی است.
دکتر محمدعلی محرابی، در سال ۸۹ با نمره اول در دانشگاه شهید بهشتی در رشته قلب و عروق شروع به تحصیل کرده و دوره فلوشیپ فوق تخصصی آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی را نیز در دانشگاه شهید بهشتی به اتمام رساندند.